COLUMN BURGEMEESTER WORTELBOER

Stemmen en lente, een nieuw begin

Als u dit stukje leest, kent u de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen al. Ik nog niet als ik dit schrijf. Het is voor mij dinsdag 16 maart 2021. Mensen hebben al wel per brief gestemd en vandaag is de tweede dag dat er fysiek in een stembureau gestemd kan worden door diegenen voor wie corona een extra risico vormt. Morgen is eigenlijk de ‘echte’ verkiezingsdag. Ook de aanloop naar de verkiezingen is anders dit jaar. Zichtbaarheid van lijsttrekkers en lijstduwers vindt vooral via de media plaats. De gebruikelijke wandelingen over weekmarkten en andere fysieke campagne-activiteiten zijn er nagenoeg niet. Het stembiljet is indrukwekkend, hoofdzakelijk vanwege de omvang. Ruim dertig partijen doen mee. Nergens wordt de versnippering van het politieke landschap zo duidelijk. Nederland kent geen kiesdrempel, dus wie de kiesdeler haalt, krijgt een zetel. En iemand die zich afsplitst van een partij behoudt ook zijn of haar zetel. Dat werkt versnippering in de hand. Maar het is ons systeem en daar moeten we het mee doen.

Het zal denk ik wel een uitdaging worden om een coalitie te vormen die op een meerderheid in de Kamer kan rekenen. Daar zijn waarschijnlijk veel partijen voor nodig. Dat betekent onderhandelen met elkaar en veel compromissen sluiten. Dat laatste betekent weer dat de partijen aan hun achterban moeten uitleggen waarom ze maar een klein deel van hun verkiezingsbeloften kunnen waarmaken. Veel van de zaken waarom mensen op deze partijen hebben gestemd zullen dus niet gerealiseerd worden. En dat kan het vertrouwen in de politiek ondergraven. Het geeft het gevoel van ‘wel beloven, maar niet doen’. Met coalitievorming kan dat echter bijna niet anders. Heel veel verschillende partijen in het parlement maakt ook dat alle geluiden uit de samenleving een stem kunnen hebben in de Kamer. Tegelijkertijd maakt het samenwerken en een hele strakke koers varen ook moeilijk. We gaan het zien.

Even heel iets anders. Het Paasweekend staat voor de deur. Vorig jaar om deze tijd waren we nog maar net met corona geconfronteerd. De eerste maatregelen werden immers in maart 2020 ingevoerd. Toen had ik oprecht de hoop dat in 2021 alles weer normaal zou zijn. Hoe anders is het gelopen. De kermis Bovenkarspel kan voor de tweede keer niet doorgaan. Toch blijft het kermiscomité creatief en heeft het een leuk online alternatief voor tweede Paasdag bedacht. Maar voor de kermisexploitanten en de horeca blijft het zuur. En of er dan wel of geen terrassen open mogen weet ik ten tijde van het schrijven van deze column nog niet. Maar misschien leest u dit stukje in de wetenschap dat we een mooi Paasweekend tegemoet gaan. Ook een gewone Koningsdag en herdenking en viering van 4 en 5 mei zullen voor de tweede keer op rij niet mogelijk zijn. Met velen van u had ik dat zo graag anders gezien. Tegelijkertijd wordt het voorjaar en komt de lente eraan. De lente staat symbool voor nieuw leven, nieuwe hoop en een nieuw begin. Ik hou me daaraan vast. We hebben in Nederland veel gezegden waar die hoop uit spreekt: “Na regen komt zonneschijn” en “Achter de wolken schijnt de zon” en mijn persoonlijke favoriet: “Het is nog nooit zo donker geweest of het werd weer licht”.

Ronald Wortelboer

Burgemeester van Stede Broec