Column Burgemeester Wortelboer

Nog een paar weken …

en dan begint de vakantietijd. Hoewel? Het ziet er dit jaar anders uit. Misschien moet u wel doorwerken om leerachterstand of omzetverlies van de afgelopen maanden te compenseren. Als u wel vakantie heeft, welke keuze maakt u dan? Reizen naar het buitenland behoort straks wel weer tot de mogelijkheden, maar misschien nog niet naar alle bestemmingen. Als u kiest voor een verblijf in het buitenland, is het de vraag wat er allemaal kan en mag. Even buiten de deur eten is misschien niet altijd mogelijk. Hoe zit het met spontaan een kasteel, pretpark of museum bezoeken? Hoe gaat het daar met de 1,5 meter afstand houden en moeten wel of geen mondkapjes gedragen worden? En als je daar ziek wordt, wat gebeurt er dan? Zijn toeristen uit Nederland zomaar welkom of word je getest bij aankomst? Wat gebeurt er als je positief getest wordt? Ik heb al gehoord dat er veel vragen leven. En er zijn ook mensen die nu al zeggen de problemen in het buitenland niet op te willen zoeken. Teveel onzekerheden. Teveel risico.

Wat is wijsheid? Instanties zoals het RIVM geven adviezen. Regeringen vertalen die adviezen naar regels. Elk land bepaalt zelf wat er wel en niet kan. Binnen de regels zijn er – gelukkig – keuzes die u zelf kunt maken. Het zal u niet verbazen dat ik een groot voorstander ben van gezond verstand gebruiken en zelf beslissen. Wat voor de één als een groot risico voelt, is voor de ander verantwoord. De één zal meteen, zodra het weer kan en mag, een vakantie in het buitenland boeken. Een ander geeft misschien de voorkeur aan een rustig huisje op de vaderlandse hei. En een derde blijft lekker thuis en geniet van de eigen omgeving. Koffers pakken of niet, het blijft uw eigen keuze.

Ons mooie Westfriesland heeft in elk geval veel te bieden. Prachtige slingerende dijkwegen om te voet of op de fiets te verkennen. Mooie recreatiegebieden, havens en oude sfeervolle steden en stadjes. Buitenwater en ook heel veel binnenwater. Musea en leuke terrasjes. Over de zomers in eigen land hebben we vanuit recreatief perspectief de laatste jaren geen klagen.

De vakantietijd heeft voor sommigen ook een keerzijde. Voor ouderen en alleenstaanden kan de periode in de zomer juist een periode van eenzaamheid zijn. Na een tijd van door corona opgelegde beperkingen zijn er misschien mensen die niet bepaald uitkijken naar de vakantietijd. Familie, vrienden, buren, mantelzorgers en vaste contacten gaan op vakantie. Hulp vragen is vaak al niet iets wat mensen graag doen. De meesten willen graag zoveel mogelijk zelfstandig zijn en vinden het soms vervelend of zelfs moeilijk om een beroep op anderen te doen. Helemaal als zij ook al door de corona-beperkingen extra hulp hebben gehad. Juist voor deze groep moeten we aandacht blijven houden. Eenzaamheid is echt heel verdrietig. Velen hebben denk ik de laatste maanden zelf ervaren dat sociaal contact – in levenden lijve – belangrijk is. Laten we dat vooral in ons achterhoofd houden en aandacht blijven geven aan hen die dat nodig hebben.
Ik wens iedereen een hele fijne vakantie toe, hoe die er ook uit gaat zien.

Ronald Wortelboer

Burgemeester van Stede Broec