Met kerst in zicht breken er drukke tijden aan voor de chocolatiers van Chocolate Planet. “We zien het aantal bestellingen inderdaad toenemen”, knikt Nick Kunst (28) tevreden. Ook zijn compagnon Paul Wagemaker (31), eveneens woonachtig in Hoogkarspel, kijkt blij. “Het is een hobby die wat uit de hand is gelopen. We zijn er elke week de nodige uurtjes zoet mee. Maar we krijgen positieve reacties en het is een uitdaging om steeds nieuwe smaken te ontwikkelen.”
Want, zo weten deze twee culinaire creatievelingen, de ene bonbon is de andere niet. “Wij gaan absoluut voor kwaliteit”, legt Nick uit. “Daarom werken we met chocolade van het Belgische merk Callebaut. Die beschikt ook over een keurmerk waaruit blijkt dat er een eerlijke prijs aan de cacaoboer is betaald. Ook op het gebied van duurzaam telen scoort Callebaut hoog.”
Achtergrond als kok
Paul (als chef-kok) en Nick werken in de keuken van restaurant IJgenweis in het Streekbos. Hun passie voor chocola bracht hen op het idee een eigen bedrijfje te starten. Inmiddels bestaat Chocolate Planet drie jaar. “Vanuit onze achtergrond als kok weten we wat mensen lekker vinden”, zegt Nick. ‘Die kennis passen we toe als we onze bonbons maken.”
Eigen assortiment samenstellen
Het proces om te komen tot smaakvolle bonbons is voor leken nogal ingewikkeld. De twee chocolatiers hebben dit uiteraard in hun vingers. “Wij maken alle bonbons met de hand”, vertelt Paul. “Het is geen fabriek waar de apparatuur precies staat afgesteld en waarbij er in grote hoeveelheden standaardbonbons worden gemaakt. Wij leveren aan diverse restaurants, waaronder natuurlijk IJgenweis, maar ook aan particulieren. Via de tool op onze website www.chocolateplanet.nl kun je zelf je eigen assortiment samenstellen uit een aantal smaken. De bonbons zijn gegarandeerd vers en je krijgt het geleverd in een keurig doosje. Voor nog geen tien euro heb je acht heerlijke bonbons.”
Airbrushen
De uitdaging voor Nick en Paul is om af te wijken van de standaardkleuren en -smaken. “Wij airbrushen de bonbons. Dat is een extra handeling maar je creëert er leuke effecten mee”, weet Paul. “Met Halloween maakten we een soort bloederige bonbon. En laatst moesten we voor een bruiloft goud-zwarte bonbons leveren. Dat is het mooie van deze hobby: we kunnen ons er helemaal in uitleven.”
Vulling
De smaak van een bonbon wordt grotendeels bepaald door de vulling. “Hiervoor werken wij samen met MoLeLo uit Bovenkarspel. Die is vooral bekend van de woonaccessoires maar zij maken bijvoorbeeld ook heerlijke jam. De meest recente vulling die wij afnamen was een combinatie van peer en limoen. Daar kregen we hele positieve reacties op. We vullen ze ook met baileys of met likeur hoor. Voor een Afrikaanse bruiloft kregen we het verzoek om bonbons te vullen met amarula-likeur. Dat regelen we dan. Er is veel mogelijk”, aldus Paul.
Vingers aflikken
De bonbons van Chocolate Planet belanden ook in kerstpakketten of worden cadeau gegeven bij allerlei feestelijke gelegenheden. Want, zo knipoogt Paul: “Een bonbon smaakt altijd lekker.” Hij heeft volkomen gelijk. Ook de reporter van De Streker likt na het proeven zijn vingers erbij af!