Brons voor Hoogkarspel

Kom jij ook naar het Bronsfeest op zaterdag 25 juni bij de Bibliotheek Hoogkarspel? Ga op de foto voor de green screen en krijg gratis toegang tot het audioboek over Ava, die in de bronstijd woonde op de plek waar nu nieuwbouwwijk Reigersborg ontstaat.

Bij de aanleg van nieuwbouwwijk Reigersborg in Hoogkarspel kwamen er zulke bijzondere vondsten uit de bronstijd tevoorschijn uit de klei, dat we inmiddels spreken van de Hoogkarspelcultuur. De vondsten zijn veilig ondergebracht in Huis van Hilde. Maar hoe bewaar je de verhalen voor de toekomst? De Stichting Westfriese Bibliotheken nodigden jeugd en volwassenen uit om samen met schrijfster Linda Dielemans (schrijfster van o.a. Brons) input te verzamelen voor een audioboek over de oud- bewoners van Reigersborg. Het project werd gesubsidieerd door Fonds voor Cultuurparticipatie.

Geschiedenis en kinderen

Kinderen uit Hoogkarspel leerden van Linda Dielemans en van Archeologie West-Friesland over de bronstijd en hoe je informatie verzamelt om er zelf een verhaal over te bedenken voor de schrijfwedstrijd. Ze reconstrueerden potten op basis van opgegraven scherven uit Drechterland, eerst met klei en vervolgens met de 3D-printer in ons DigiLAB.

Volwassenen en het verleden

Volwassenen konden de tentoonstelling bezoeken in de Bibliotheek. Deze werd in februari geopend door Nico Bregman van de Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud, met lezingen van archeologiestudente Maaike Honhorst en archeoloog Wouter Roessingh.

Ava

Met alle informatie uit de ontmoetingen en de schrijfwedstrijd is Linda Dielemans aan de slag gegaan met een fictief verhaal over de jonge Ava die in de bronstijd hier woonde. De straatnamen inspireerden de schrijfster voor de hoofdstukken, want de straten zijn vernoemd naar bronstijdtermen als Kreekrug, Kuilenkrans en Erfgreppel. Door Ava’s ogen blijft de herinnering aan de verre voorgeschiedenis van Reigersborg levend. De verhalen zijn uitgebracht in de vorm van een audioboek, ingesproken door Jeroen C. Molenaar.

Feest op 25 juni

Het project Brons sluiten we af met een feestelijke dag in de Bibliotheek Hoogkarspel op zaterdag 25 juni, met om 11:00 uur de lancering van het audioboek en een presentatie van Linda Dielemans over haar boek Brons en haar werk als archeologe met speciale interesse voor de bronstijd in West-Friesland. Tussen 13:00 en 14:00 uur kun je op de foto als bronstijdbewoner met de green screen in het DigiLAB. Op deze dag is de laatste gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken, tussen 10:00-14:00 uur. Meld je aan voor gratis deelname (ook als je een klein deel van het programma bijwoont) – dan krijg je de link naar het audioboek toegestuurd. Voor meer informatie en aanmelding www.westfriesebibliotheken.nl/brons