Brief aan jezelf schrijven

In het kader van Hoogkarspel 700 worden er vele initiatieven genomen. Zo ontstond ook het idee dat de leerlingen van groep 8 een brief aan zichzelf zouden kunnen schrijven. Hoe zou het met deze leerlingen gaan over tien jaar? Zouden verwachtingen uitgekomen zijn?

De leerkrachten reageerden enthousiast op het idee dus konden dit initiatief ook echt uitgewerkt worden. Alle leerlingen van de groepen 8 van de Meester Spigtschool, Het Kerspel en ’t Skitteljacht deden mee.

Vragenlijst
Half juni werd een soort vragenlijst aan alle 90 deelnemende leerlingen uit Hoogkarspel uitgedeeld. Daarin stonden vragen zoals: Hoe sta je nu als 11 of 12 jarige in het leven? Op welke school zit je? Wie zijn je vrienden? Ben je misschien al wel verliefd en op wie dan? Maar ook stonden er vragen over de toekomst in de lijst: Wie denk je dat dan (nog) je vrienden zijn? Welke studie volg je of werk je dan misschien al? Heb je je rijbewijs al gehaald? Met wie hoop je dan (eindelijk) verkering te hebben? Daar aan toegevoegd werd persoonlijke een brief voor over 10 jaar. Aan het pakketje werden ook een klassenfoto en/of een persoonlijke foto toegevoegd.

Naar de notaris
Op 8 juli zijn de brieven weer opgehaald, in enveloppen gestopt en voorzien van naam en school. Op 9 juli gingen we samen met 3 leerlingen van de Meester Spigtschool op pad naar de notaris van der Tuin. De leerlingen vertelde wat ze bij zich hadden en na een fotosessie met de notaris legde meneer van der Tuin uit hoe het verder in z’n werk gaat. De pakketjes worden bij elkaar gebonden en voorzien van een zegel en worden vervolgens 10 jaar lang bewaard in de kluis.

In de kluis
Over tien jaar, wanneer de leerlingen rond de 21 of 22 jaar oud zijn, worden de brieven weer opgehaald. In 2029 wordt er een re√ľnie georganiseerd voor deze 90 leerlingen en zullen de brieven weer uitgedeeld worden. Zullen alle verwachtingen uitgekomen zijn? Het zal blijken als de kluis dan weer wordt geopend.

Met dank aan Marieke Swart/OdB