Brandweertandem krijgt plek in P!T museum

Luuk Hogendoorn (L) en Ger Atsma schenken ook de 'weerbrand'-tandem aan het P!T museum in Almere. Tekst en foto: Olga de Boer.

Als ras-artiest wist Ger Atsma steeds weer een nieuwe act of nieuw script te bedenken. “Het verhaal in mijn hoofd was duidelijk, de attributen die ik erbij wilde gebruiken zag ik al helemaal voor me. Voor de uitvoering van die door mij bedachte mini-brandweerauto en de brandweertandem was ik wel afhankelijk van andere vaklui. In Luuk Hogendoorn van Hogendoorn autoschade vond ik een goede knutsel-compagnon.”
Op de vraag of er een fiets gemaakt kon worden die plaats zou bieden aan twee brandweermannen zei Luuk: “We gaan ervoor.” Het was een uitdaging om de fiets wendbaar te houden en toch ook stabiel genoeg. “Vanwege de topzwaarte, waren er zijwielen nodig. Het was niet zomaar even iets, dit bouwsel!” Het resultaat was boven verwachting.
Brandweer duo op fiets
Ger Atsma bedacht een show over twee brandweermannen Steekvlam & Blusser die -na de zoveelste afwijzing- maar voor zichzelf gingen beginnen. Met hun ‘Stegeracer’ -een smalle tweepersoonsfiets voorzien van alle benodigdheden zoals een ladder, EHBO-trommel, brandblusser, zwaailicht-ging het duo door de smalste straatjes op weg naar te blussen brandjes. Hilarische situaties leverde dit op. “Dat moest ook, want de show was educatief en lachend leer je meer!”
Werkeloos
De mini-brandweerauto uit een andere show was aan een flinke renovatie toe en ook toen sloegen Ger en Luuk de handen ineen. “We hebben onmogelijke plannen bedacht en uitgevoerd samen,” lachen de mannen. “De mini-auto en de tandem staan inmiddels al een tijdje geparkeerd, een soort van werkeloos te zijn. Dat vonden we zonde. We zijn dan ook erg blij dat ze nu een museumplek krijgen waar iedereen de bijzondere brandweervoertuigen en hun bijbehorende verhaal kunnen beleven.”
Museum Almere
Het Pit Veiligheidsmuseum, is hét museum voor politie, brandweer en ambulance. U vindt ze aan het Schippersplein 4, 1315 SB Almere. De brandweerauto én de ‘Weerbrand’ tandem krijgen daar een bijzondere plek. “Dan kan iedereen er van genieten en nog eens terug denken aan de hilarische belevenissen van het brandweer duo.” Nieuwsgierigen onder ons nemen een kijkje op https://youtu.be/ycobUeoemlA