Brandweer Westwoud zoekt collega’s

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

‘Het werk is veel breder dan alleen blussen’

 

De vrijwillige brandweer van Westwoud zoekt collega’s. Op woensdag 23 mei is er in de kazerne een open oefenavond waar belangstellenden kunnen ervaren of het ‘vak’ van brandweerman of -vrouw iets voor hen is.

 

Freek Hartog (33) is zes jaar bij brandweer Westwoud en nog steeds even enthousiast. “Het werk is veel breder dan alleen blussen”, vertelt hij. “We rukken ook uit bij gas- en waterlekkages en ongevallen, we bevrijden slachtoffers en we helpen dieren in nood. Het redden van mens en dier is onze prioriteit.”

 

Niet alleen de afwisseling spreekt hem aan, maar ook de ploeg waarin hij werkt. Zelf is hij als manschap – “zeg maar gewone brandweerman” – tevens chauffeur en pompbediende. “We werken met een gezellige ploeg. Het is stimulerend om met zoveel mensen met verschillende capaciteiten om te gaan. Daarbij komt nèt dat beetje adrenaline: je weet nooit wat je aantreft. Het kan loos alarm zijn, maar ook een situatie met slachtoffers. In alle gevallen moet je de rust weten te bewaren.”

 

De ploeg heeft op maandag zijn vaste oefenavond. “Dan oefenen we met situaties die we in de realiteit kunnen aantreffen.” Nieuwe mensen krijgen een opleiding gedurende één avond per week of op zaterdag. “Best pittig”, zegt Freek Hartog, “maar daarna ben je wel volleerd brandweerman. Je leert alles over brandbestrijding, technische hulpverlening en gevaarlijke stoffen.”

 

De ploeg bestaat nu nog alleen uit mannen, maar vrouwen zijn van harte welkom. “We zijn vooral op zoek naar mensen vanaf 18 jaar die regelmatig overdag beschikbaar zijn. Verder moet je fysiek en mentaal fit zijn en snel op de kazerne kunnen zijn, want we moeten binnen vijf, zes minuten na de melding uitrukken.”

 

Geïnteresseerd geraakt? Kom dan op woensdagavond 23 mei om 19:30 uur naar de kazerne aan de Dr. Nuijensstraat 122 in Westwoud. Of neem contact op met postcommandant Paul Heilig: 06 42 47 46 59 of pheilig@vrnhn.nl