Bo componeert eigen composities met een verhaal

Bo de Myttenaere (19) woont in Hoogkarspel. Na zijn opleiding aan het Martinuscollege op de horeca-afdeling studeert hij nu aan de sportopleiding CIOS in Haarlem. Iets heel anders dan wat je vanuit zijn voortgezet opleiding misschien zou verwachten. “Op mijn opleiding zit ik helemaal op mijn plek, maar mijn échte passie zit in het spelen en maken van muziek.”

Waarom dan geen opleiding in die richting vraagt u zich af. Het Conservatorium bijvoorbeeld? Hoewel zijn pianospel daar zeker goed genoeg voor is en hij menig geoefend oor zal verbazen, is het conservatorium een HBO-opleiding waar Bo dus (nog) niet terecht kon.

Ondernemend en gedreven

Bo laat zich daar zeker niet door beperken of tegenhouden. “Er zijn meer wegen naar Rome. Je eigen pad kiezen en je doel voor ogen houden, dat is sowieso wat het best bij mij past,” vertelt Bo. “Ze beschrijven mij vaak als ondernemend, gedreven en sociaal. Door niet de gebaande paden te nemen maar mijn eigen route te gaan, krijg ik hele bijzondere en mooie kansen. Vooral zelf muziek componeren en mogen spelen voor oudere mensen of juist hele jonge mensen geeft mij veel voldoening. In de muziek laat ik hun verhaal horen. Als ik zie dat de muziek hen raakt, heb ik het goed gedaan.”

Mooie dingen gedaan

Bo benoemt een lijstje van ‘projectjes’ die hij in de afgelopen periode heeft mogen doen. Bijzondere dingen, waar boeiende verhalen achter zitten. “Voor de reünie van Hoogkarspel 700 jaar heb ik een nummer gecomponeerd. Ook voor het Kankerfonds heb ik dat mogen doen,” vertelt hij. “Ik vind het fijn om iets te mogen maken vanuit een waar gebeurd verhaal. Dat hoeft zeker niet mijn eigen verhaal te zijn. Zo heb ik ouderen mensen geïnterviewd over hun leven en hun verhaal gebruikt voor een bijzondere compositie die ik vervolgens weer voor hen (en een klein intiem gezelschap) heb gespeeld. Het verdriet, de pijn van verlies, de euforie en de kracht van overwinning, alles verwerk ik in mijn muziek. Die gevoelens overbrengen en op die manier iets terugdoen voor anderen. Dat is wat ik graag doe.”

Muziek wat de klok slaat
Al jong ging Bo naar de muziekschool en zijn talent was daar al snel opgevallen. Via muziekdocenten Frank Kok en later Hans Weenink maakte hij zich steeds meer vertrouwd met de vele mogelijkheden van zijn favoriete instrument, de piano. Nu gaat hij één keer per maand naar de Japanse pianodocente Mayumi Eguro in Hoorn om samen te kijken hoe het gaat. Vanuit de standaard kinderliedjes en de bekende composities, speel ik nu het liefst mijn eigen stukken omdat ik daar mijn gevoel helemaal in kwijt kan.”

Nieuwe projecten
“Momenteel ben ik bezig met een compositie voor Unicef. Of dat allemaal rond gaat komen is natuurlijk nog even afwachten, maar ik zou het geweldig vinden om met mijn muziek iets bij te kunnen dragen aan zo’n mooi doel. Verder blijf ik mezelf uitdagen op allerlei gebied. Hollands Got Talent is nu bijvoorbeeld iets waar ik voor aan het voorbereiden ben. Ik heb een muziekstuk gecomponeerd en een bevriende danseres maakt daarop een passende dans. Samen hopen we zo iets bijzonders neer te zetten dat we bij die shows mogen optreden en heel ver mogen komen.
Daarnaast zou ik heel graag mijn 20 gecomponeerde muziekstukken in een studio opnemen om vervolgens op Spotify te plaatsen.”