Bijzondere vogelwaarneming Zuiderdijk Venhuizen

De laatste dagen van april was het aan de Zuiderdijk bedrijvig met verschillende vogelaars. Veelal voorzien van verrekijker of telescoop, want er was een -voor Nederland- zeldzame vogel gesignaleerd.

Over het algemeen worden zulke waarnemingen vrij snel aan de vogelaars onderling doorgeseind. Dat was ook nu de reden dat er vele vogelaars aanwezig waren. De hop foerageerde er op één van de weilanden. De vogel is gemakkelijk te herkennen aan het roodbruine verenkleed, met een lange zwarte gepunte kuif. Hij oogt als een exotische vogel.
De ver dragende “hoep-oep-oep” verraadt altijd snel zijn aanwezigheid.

Vogelwerkgroep
Douwe Greydanus, woonachtig in Andijk en coördinator van de vogelwerkgroep in West-Friesland had een foto van de vogel op Facebook geplaatst. Die werkgroep vergadert –indien niet gehinderd door corona maatregelen- maandelijks in Hoorn. Regelmatig verstuurt Douwe aan de leden via de mail, vogel- en natuurnieuws. Tijdens de enkele dagen vorst in februari jl. werd door hem medewerking gevraagd om op bepaalde plaatsen wakken in het ijs te maken, zodat die mooie ijsvogel toch de gelegenheid had om te vissen.

Bijzondere waarnemingen.
In 2016 heeft een roodkeel nachtegaal een week lang in Hoogwoud verbleven. Veel vogelaars vanuit het land hebben de vogel daar ontdekt. Nog verder terug ook een bijzondere waarneming die gedeeld werd onder de vogelaars. Het was een kwartelkoning in het Streekbos. Helaas niet altijd op zicht waar te nemen, maar zijn geluid “kreks kreks”, was toen wel nadrukkelijk hoorbaar.

Piet Reus