Bij magneetvissen weet je nooit wat je vangt!

Tekst en foto: Olga de Boer

Ryan van Huijksloot (15 jaar) heeft naast zijn opleiding aan het Clusiuscollege en een sportcarrière bij honkbalploeg de ‘Amsterdam Pirates’ ook nog tijd voor zijn hobby magneetvissen.
De laatste jaren is magneetvissen enorm populair geworden. Het is het onderwater zoeken naar metalen met een krachtige vismagneet. Het kopen van een goede, sterke magneet en het hebben van wat vrije tijd is al voldoende voor vele uren plezier langs sloot en plas.
Troep en zooi
Met een magneet ‘vang’ je van alles van ijzer. Van spijkers tot bierdoppen, heel vaak vang je troep. “Dat is natuurlijk niet het leukste, maar het ruimt wel lekker op in de sloot. Die kleine zooi stop ik in een prullenbak.” Ook vind Ryan vaak fietswrakken en onderdelen. “Ook troep, maar wel met waarde. Die doe ik bij mijn opa in de oud ijzer bak en aan het einde van elk jaar hebben we heel wat oud ijzer bij elkaar gespaard. Dat verkopen we en van dat geld kopen we dan weer vuurwerk. Een mooi spaarpotje!”
Schatten en kluizen
Toch vangt Ryan ook regelmatig dingen die spannender zijn. Hij haalde al flink wat messen uit de sloot, vele fiets- en zelfs autosleutels, maar ook geldkistjes en kleine kluisjes. Vaak zijn die leeg en helemaal verroest, maar de kans om ooit een echte schat of gestolen kluis aan de eigenaar terug te kunnen geven wordt met de dag groter. “Je weet nooit wat je vangt, dus het blijft spannend.”
Magneet aan twee touwen
Ryan had twee jaar geleden zijn eerste magneet gekocht en aan een stevig touw bevestigd. “Helaas bleek dat touw toch niet stevig genoeg, want die magneet raakte ik kwijt in de sloot hier vlakbij mijn huis,” vertelt Ryan. “Gelukkig hebben we hem, met behulp van een andere magneet weer terug gevonden. Het was een flinke klus de magneten weer van elkaar af te krijgen, de kracht is enorm. Sindsdien heb ik altijd twee touwen aan mijn magneet, gewoon voor de zekerheid.”
Op het water
Bij zijn grootouders heeft Ryan een eigen bootje liggen. Met mooi weer stapt hij daar graag in voor een tochtje, om vanaf het water te speuren naar verloren schatten. “Vanaf de kant kan het ook, maar vanuit mijn boot is het leuker. Gelukkig mag het hier in de buurt eigenlijk overal. In Amsterdamse grachten is het magneetvissen verboden, omdat men bang is dat je wapens vindt en dat dat tot ongelukken leidt.”
Alle bommen en granaten
Toch vindt Ryan hier ook wel eens een granaat. “Dan haal ik hem op en houd hem eerst heel stil. Ik kijk goed of hij leeg is, voordat ik hem eraf haal en aan boord leg. Ja, het is leuk als het spannend is, maar gevaarlijk hoeft niet! Ik hou liever al mijn vingers eraan!”