Bij een stevige Zuiderwind deden wij de Kolk dicht!

Foto en bewerking: Debbie Rood

Het zal in 1967 geweest zijn dat Jaap Peerdeman en Henk Duister elkaar leerde kennen. Twee jonge jongens die graag en vaak op het water te vinden waren. “Samen in het haventje, altijd bezig met kleine vaartuigjes. We hielden van het water en waren er altijd in de buurt te vinden.”

Jaap vertelt: “Als er reden was de sluisdeuren dicht te zetten, dan stonden wij niet langs de kant te kijken. Wij hielpen de Opzichter Buitendienst Martien Reus gewoon. Het was een flink karwei om de deuren op de juiste wijze en met die zware touwen op hun plek te krijgen en zo de Kolk te beschermen. Onze hand -en spandiensten werden gewaardeerd. We zijn er aan begonnen en nooit meer mee gestopt, tot aan vandaag.”

Havenmeester

In die tijd – rond 1970- waren de sluizen nog van de gemeente Stede Broec. Later werden ze van het Waterschap West-Friesland en nog weer later ging het beheer over naar het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Wat al die jaren niet veranderde waren de vrijwilligers ter plaatse: Jaap en Henk. Jaap was echt verknocht aan het water en werd zelfs havenmeester op deze stek. Al die tijd bleef zijn vaste maatje Henk degene met wie hij de sluizen dicht zette. Nooit ging één van hen alleen.

Zuiderstorm of ZZW

De weersvoorspellingen werden nauwlettend in de gaten gehouden door de heren. Als de wind vanuit het zuiden opstak of er een Zuid-zuid-westerstorm werd voorspeld kwamen de mannen in actie. De ene deur werd dichtgetrokken en vastgezet. De andere deur werd slechts grotendeels dichtgetrokken. “De druk van het water deed de rest.”

Veiligheid voorop

Of het nu een hoge waterstand was op het Markermeer of een windkracht 10-11 die ze voorspelde, vooral de richting van de wind was belangrijk. Uit voorzorg werden dan de sluizen dichtgezet en de Kolk afgesloten. Maar ook de veiligheid van de mannen zelf was belangrijk. In 2013 werden de oude sluisdeuren vervangen. “Ze waren zo lek als een mandje en ook de walkant en de muur waren er niet best meer aan toe. Het Hoogheemraadschap heeft toen hekken geplaatst en meer aanpassingen gedaan.” Jaap vertelt over de tijd vlak na het vernieuwen van het wegdek over het viaduct. “Dat werd een steile berg van grond, prut en bagger waar wij tegenop moesten elke keer. Daar hebben we over geklaagd en meteen werden er traptreden aangebracht. Ook onze veiligheid was belangrijk.”

Om Broekerhaven geen zorg

Met de rayonchef Marco hebben Jaap en Henk altijd een goede communicatie gehad en dat is belangrijk. Er zijn veel meer plaatsen waar het land tegen het water beschermd moet worden. “Maar maak je over Broekerhaven geen zorgen,” sprak iemand. “Henk en Jaap houden die boel daar wel onder controle.”

Mooi geweest

Inmiddels zijn Jaap en Henk op een leeftijd dat het ‘mooi geweest’ is. “We zijn er samen aan begonnen en we zetten er ook samen een punt achter. Drie-en-dertig jaar hebben we deze klus vrijwillig en samen geklaard en het is de hoogste tijd om het stokje over te dragen aan een jongere generatie. Wij dragen onze kennis over en blijven van een afstandje gewoon van het water genieten! ”