Bert-Jan Hoff neemt u graag mee in de wereld van bijen

Tekst: Piet Reus Foto: Wil Reus

Aan de Gouw onder Grootebroek zijn enkele percelen land, waar liefhebbers allerlei soorten groenten verbouwen. Bij de hoek Geerling/de Gouw is een hoekje grond veranderd in een uniek stukje land. Met een vijver, een variatie aan looppaden, verschillende soorten planten en een twintigtal bijenkasten.

Bert-Jan heeft vanaf zijn jongste jeugd interesse in alles wat groeit en bloeit. Hij heeft in vroegere jaren, achter het ouderlijk huis vele konijnen gehouden. Later, bij zijn woning aan de Meidoornlaan heeft hij jaren een volière gehad, met daarin verschillende soorten vogels.

Bijen houden
Een dertig jaar terug is hij begonnen met het houden van bijen. Voor de zaadteelt met groene bloemkool had hij een kas gehuurd. “Maar de oogst mislukte in eerste instantie. Met bestuiving van bijen werd het wel succesvol.” Op dat moment had hij meerdere bijenvolken.
Hij vond het belangrijk om een cursus te volgen, hoe je imker kon worden. Die opleiding heeft hij bij de Agrarische school gevolgd, nu bekend als Clusius College. Daarna heeft hij nog een speciale cursus voor de Koninginnenteelt gevolgd bij een bijenspecialist in Hoorn. Rond zijn dertigste had hij alles afgerond. “Voor mij was dit allemaal voor de ontspanning.”

Eigen grond
Bert-Jan is zes jaar terug, vanwege zijn gezondheid uit het bedrijf gestapt. Hij zocht toen naar een plek waar hij op ruime schaal kasten kon neerzetten. Vier jaar terug kon hij dit stukje land kopen. “Een goed moment om daarbij alles in te richten en aan te kleden.” Zijn vrouw Sigrid heeft de inspiratie om alles voor de aankleding leuk uit te denken, terwijl één en ander daarna door Bert-Jan wordt uitgevoerd. Er zijn een vijftigtal kisten, die zijn speciaal voor de Stichting TSWF teeltstation West-Friesland zijn, dit om resistentie voor de Vanroa mijt te krijgen. Met een vijf mans bestuur maakt Bert-Jan daarvan onderdeel uit, dit om een en ander te realiseren in samenwerking met een buitenlandse organisatie, die in Berlijn zetelt.

Stuifmeel
Hij weet precies welke planten in het voorjaar gaan bloeien en welke pas in de zomer of herfst. Deze planten heeft hij ook in die volgorde, dit alles belangrijk voor het hebben van stuifmeel in die verschillende perioden van het jaar.

De bijenkasten
Aan de Gouw werkt hij met 20 kisten, 1 kist heeft ongeveer 60.000 bijen. Op andere
plaatsen heeft hij ook nog 40 kisten. Het broednest wordt ruim 33 graden, letterlijk met lichaamswerk. De koningin legt per dag ongeveer 1500 tot 2000 eieren. Na 3 weken worden ze geboren, na diverse taken in de kolonie wordt het uiteindelijk de vliegbij die nectar en stuifmeel voor het volk verzamelt. De honing wordt thuis verkocht en het overschot gaat naar de groothandel. Zijn bijen zijn van Buck Fart ras, oorspronkelijk uit Engeland, ontwikkeld door een Engelse monnik, zachtaardig en heel goed voor de honing, plezierig voor de mensen en daarop selecteert Bert-Jan Hoff. Op zijn website Imkerijdehoffstaat.nl geeft hij uitgebreid uitleg over ‘alles’ van zijn bijen en graag geeft hij uitleg over alles van de bij en/of de bijenteelt.