Bent u goed voorbereid voor het nieuwe watersportseizoen?

Reddingstation Wijdenes ingezet op het Markermeer. Foto's: Reddingstation Wijdenes.

Het nieuwe watersportseizoen is aangebroken! Langzaamaan gaan alle plezierjachten weer het water op. Maar bent u goed voorbereid voor het watersportseizoen?

Grote kans is groot, dat uw schip deze winter stil heeft gelegen of zelfs op de kant heeft gestaan. Het is fijn als uw schip voor de eerste vaartocht geheel in orde is. Reddingstation Wijdenes en andere KNRM stations varen regelmatig uit voor motorstoringen. Veel pech kan voorkomen worden met de juiste voorzorgsmaatregelen: tank, check, denk!

Tank, check, denk!
Tank: zorg voor voldoende brandstof. Check: controleer regelmatig de motor, het peil van olie en koelwater, de staat van de accu en de brandstoffilters, inclusief de brandstofwaterafscheiders. Denk: gebruik gezond verstand op het water en denk vooruit. Laat u niet verrassen door het weer.

Pech
Uiteraard kan niet alles voorkomen worden. Soms overkomt u ook gewoon de pech. Weet u dan hoe om hulp te vragen? Via de Kustwacht 0900-0111, Marifoonkanaal 16 of de KNRM Helpt app op uw telefoon (knrm.nl/helpt).

Zelf verantwoordelijk
Watersporters zijn per 17 augustus 2020 zelf verantwoordelijk om maritieme assistentie (pechhulp) te regelen bij niet-spoedeisende hulp. Het gaat hierbij om situaties waarbij er geen acuut gevaar is voor levens en/of vaartuigen. Voorbeelden daarvan zijn motorpech en hulp bij het slepen van het vaartuig naar een haven. Bij gevaar dient altijd de Kustwacht gealarmeerd te worden! Een overzicht van verschillende hulpverleners op de verschillende wateren staat op kustwacht.nl/hulp

Zelfredzaamheid
Een goede voorbereiding is het halve werk! Laat je goed informeren en ga eerst eens oefenen met bepaalde dingen en hoe ga je om met noodsituaties. Zelfredzaamheid en juiste voorzorgsmaatregelen nemen zijn belangrijk op het water.