Band ‘Soldaat’ in lockdown

Frank Reus - drummer, Mattie Groot - gitaar en zang, Erwin Pronk - basgitaar en zang, * Timo Groot - gitaar en zang, Rob Bijvoet - zang

Het is begin maart 2020 als de band ‘Soldaat’ wederom voor een uitdaging staat. Er staat -net als vorig jaar- een battle gepland tegen The Duke. ‘Soldaat’ weet zich in het jaar 2019 steeds beter op de kaart te zetten. De fan-base breidt zich in rap tempo uit en dit ontgaat dan ook de lokale horeca uitbaters niet. Al voor de start van het seizoen staan er zes optredens gepland.

Dat is voor een beginnende band, met een niet al te doorsnee repertoire, een hele goede score. De mannen van ‘Soldaat’ hebben niet de ambitie om elke week meerdere keren op de bühne te staan. Liever willen zij de energie van vier optredens in één optreden steken. Zo blijven ze uniek en scherp.

Plannen omver
Vanwege het succes van de battle in 2019, was er gekozen om in 2020 uit te wijken naar de zaal van Bantam. Een winter vol repetitie momenten gaat aan die avond vooraf. Het zou de generale repetitie worden voor het optreden waar ze misschien wel het meeste naar uit keken, Taaipop. Het jaar 2020, zou het zou het jaar van Soldaat worden! Een jaar vol gigs, kermissen en festivals. Aan dit alles kwam abrupt een eind toen Nederland zich in een lockdown stortte. Met één persconferentie werden al de optredens geannuleerd en brak er een tijd van onzekerheid aan.

Afleiding
Het jaar sleept zich als een soort ‘lange dag’ voort. Door de afwezigheid van afleiding, lijken de dagen zo veel op elkaar dat een besef van dag en datum soms ver te zoeken is. Die afleiding is iets waar we zo naar snakken. Een festival, een kermis of al is het ‘maar’ een avondje in de kroeg. Met je vrienden meeschreeuwen en springen op de dreunen van ‘Soldaat’. Het uiten van die gevoelens, de blije en de nare. Want dat is was muziek met een mens doet: het laat je wegdromen of het geeft je steun al naar gelang wat je het meeste nodig hebt. Daarom is deze band zeker niet van plan om de handdoek in de ring te gooien. Want hoezeer de fans ‘Soldaat’ nodig hebben, heeft ‘Soldaat’ de fans ook des te meer nodig.

Meesterstuk Blackbird
Het is heel makkelijk om alles uit je handen te laten vallen, waarom zou je gaan trainen als er toch geen wedstrijden meer zijn? Toch is het belangrijk om de ziel in de band te houden. Er is nog veel ambitie, er staan nieuwe nummers op de lijst en de wil om te presteren is nog volop aanwezig. De mannen richten hun pijlen op het meesterstuk Blackbird van de band Alter Bridge. Vaak krijgen ze te horen dat er zo weinig nieuwe rock bands zijn, maar die zijn er wel, je moet alleen goed zoeken. In dit nummer zien ze dan ook vergelijking met zichzelf. Het is niet het meest bekende werk, maar wel een meesterwerk. Iets wat reikt tot perfectie. Zo wil ‘Soldaat’ ook zijn. De kwantiteit is niet belangrijk, de kwaliteit is bepalend!

Het jaar van ‘Soldaat’
De bandleden van ‘Soldaat’ blijven daarom vol goede moed naar 2021 kijken. Zal 2021 misschien het jaar van ‘Soldaat’ blijken te worden? Wie zal het zeggen? Achter de wolken schijnt altijd de zon. ‘Soldaat’ zal zich blijven inzetten voor zijn fans, want voor sommigen is het misschien nog niet voor te stellen: er komt ooit weer een leven na Corona.