Annie Sijm – Degeling sinds mensenheugenis wasvrouw van Woudia 1

Woudia-wasvrouw Annie Sijm: “Ik draai op zondag zes schommels achter elkaar.” Tekst: Koos Schipper. Foto: Hoekstra Grootebroek.

Al meer dan 30 jaar wast Annie Sijm – Degeling (85) de tenues van het eerste elftal van Woudia. Aan het einde van de zondagmiddag gaat de eerste van zes schommels in de trommel. Annie houdt niet van half werk. ‘Als de spullen onder de modder zitten, dan ga ik ze eerst boenen en spoelen. Want ik wil de shirts, broeken en sokken wél wit en schoon hebben.’ Een portret van een wasvrouw die eer van haar werk heeft.
Samen met haar echtgenoot Piet is Annie al heel lang betrokken bij Woudia. ‘Ik kom zelf uit Venhuizen en Piet uit Westwoud. Hij voetbalde bij Woudia en werd later clubscheidsrechter. Samen hebben we 27 jaar de toto en lotto voor Woudia georganiseerd. In die tijd gingen jonge jongens in hun wijk de abonnees langs om de formulieren en het geld op te halen. Dat kwamen ze hier inleveren. Hadden we elke donderdagavond twaalf, dertien jongens aan tafel. Prachtig toch?’
Gek van voetbal
Het wassen van de kleding van het vlaggenschip werd een nieuwe uitdaging. ‘Ze zochten daar iemand voor en kwamen bij mij uit. Bij Woudia weten ze dat ik gek van voetbal ben.’ Annie vertelt dat ze hele goede afspraken heeft met elftalbegeleider Gerard Stam. ‘Bij thuiswedstrijden sta ik om kwart over vier bij de kleedkamer om de twee tassen op te halen. En na een uitwedstrijd worden de tassen direct bij mij thuis afgeleverd. Want als die jongens eerst de kantine induiken, moet ik maar afwachten hoe laat ik kan beginnen met mijn was.’
’s Nachts het bed uit
‘De zondagavond is voor mij’, zegt Annie beslist. ‘Ik draai zes schommels achter elkaar en elke schommel draait een uur of soms bijna anderhalf uur. Als de tenues vies zijn, heb ik er extra werk aan. Dan moet ik eerst boenen met een halfharde borstel en de handel uitspoelen, anders krijg ik het niet schoon. Dat kost extra tijd. Het betekent dat ik dan ’s nachts één of twee keer mijn bed uit ga om de volgende was aan te zetten. Dat vind ik geen probleem. Het hoort erbij.’
Geheimen voor een schone was
Woudia speelt geheel in het wit. Heeft Annie nog meer geheimen hoe zij de shirts, broeken en sokken steeds zo schoon krijgt? ‘De inloopshirts zijn nooit smerig en kunnen op 30 graden. Maar de rest was ik op 60 graden, ook als het wasvoorschrift iets anders zegt. En bij elke trommel voeg ik Vanish Gold toe. Het haalt de vlekken eruit en draagt bij aan een witte en schone was’, aldus Annie. ‘Verder hang ik de shirts nooit buiten. Ik wil niet dat ze verkleuren.’
Waardering
In hoeverre toont het voetbalteam waardering voor al haar noeste arbeid? ‘Heel leuk was die zondagmiddag nadat Woudia kampioen was geworden. De platte wagen reed door Westwoud en stopte hier voor ons ons huis. Alle spelers zongen: “Annie bedankt”. Maar het allermooiste moment voor mij is als op zondagmiddag de jongens het veld opstappen in die hagelwitte kleding. Dan denk ik bij mezelf: ‘Dat heb ik toch maar weer mooi voor elkaar gekregen!’