Als nekpijn een nekslag wordt

Nek- en rugklachten nemen toe als we ouder worden. In 2019 waren er wel 2 miljoen mensen bekend bij de huisarts met nek- en rugklachten, waarbij vrouwen de meerderheid vormen.

Bij jonge mensen zien we deze klachten vaak in combinatie met een stressvolle baan. Bij ouderen is er meestal een combinatie met onderliggende aandoeningen. Met behulp van acupunctuur kunnen we zowel de stress als de pijn reduceren. Diverse onderzoeken laten zien dat acupunctuur goede resultaten behaalt bij de reductie van stress en pijn.

Pijn
Josien vertelt me haar verhaal. Ze is nu 46 en heeft eigenlijk al een pijnlijke nek sinds haar 14de.
Ze heeft geen valpartij of ongeluk gehad. Het begon gewoon met een stijve nek. De pijn zakte wel af, maar kwam toch steeds weer terug. Stress maakte het nog erger. Geleidelijk verspreidde de pijn zich naar haar schouder en rug. En elk jaar heeft ze het meeste last tijdens vochtig en koud weer, zoals in het najaar en de winter.

Meer pijn door stress
In dit turbulente Corona-jaar kreeg ze op het werk te horen dat er banen gingen verdwijnen en een hele spannende tijd volgde. De eerste ontslagronde verliep goed voor haar, ondanks dat ze afscheid moest nemen van een aantal geliefde collega’s. Net toen ze dacht dat ze er zonder kleerscheuren vanaf kwam, kreeg zij ook ontslag. Slapeloze nachten, machteloosheid en nog meer stress. Het nek-schouder-rug-gebied stond zo strak, dat ze er ook nog knallende hoofdpijn bij kreeg.
Het werd tijd om aan de bel te trekken, maar waar? Ze wil graag weten of acupunctuur iets voor haar kon betekenen.

Plan van aanpak geeft houvast
Tijdens het uitgebreide intake gesprek zie ik dat Josien constant met haar been zit te wiebelen.
Ze zit een beetje ingezakt, toont erg vermoeid, haar ogen zijn dof én ze heeft drie lagen kleding aan terwijl het toch echt niet echt koud is. Als acupuncturisten kijken we naar het hele lichaam. Alles wat we zien geeft ons informatie en ook warmte en kou horen hierbij. We weten de samenhang tussen klachten als stress in combinatie met nek- en schouderklachten, rugklachten en dergelijke. Een stijve nek kun je ontlasten door warmte toe te voegen. Maar als je in plaats daarvan stress toevoegt, is het niet raar dat je naast nek-, schouder- en rugklachten ook nog hoofdpijn krijgt. Gelukkig kunnen we dit proces weer terugdraaien met een correct plan van aanpak.

Nieuwe baan
We zien vooruitgang bij Josien. We reduceren haar stress, ze ontspant beter en haar hoofdpijn verdwijnt. In de weken daarna neemt ook de rugpijn af en daarna de nekpijn. Ze is veel vrolijker, ziet door de bomen het bos weer en heeft enthousiast gesolliciteerd. Bij de zesde behandeling zie ik haar glunderen. Nog voor ik haar iets kan vragen, vertelt ze trots dat ze is aangenomen bij haar nieuwe baan!

Blijf niet langer lopen met klachten, fysiek e/o mentaal, en bekijk of acupunctuur ook wat voor jou kan betekenen. Bij veel verzekeraars komt acupunctuur voor vergoeding in aanmerking. Kijk hiervoor bij jouw zorgverzekeraar.

Praktijk Acure is gevestigd aan Het Voert 3F in Grootebroek en is bereikbaar via 0228-511517 of www.praktijkacure.nl. Hier kunt u ook online een afspraak of intake inplannen. De praktijk ligt op 5 minuten lopen van het NS-Station Bovenkarspel-Grootebroek.