‘Als het meezit speelt FC Volendam playoffs voor Europees voetbal’

V.l.n.r. Thaam, Stijn en Thijs Wijnker bezoeken trouw alle thuiswedstrijden van FC Volendam. Dolblij als we straks een punt pakken tegen Ajax. ‘Tekst Koos Schipper. Foto: Hoekstra Grootebroek.

FC Volendam is begonnen aan een nieuw avontuur in de eredivisie. Veel Westfriezen reizen om de week af naar het vissersdorp om “Het Andere Oranje” aan te moedigen. Onder hen drie generaties Wijnker uit Westwoud: opa Thaam (69), zijn zoon Thijs (41) en kleinzoon Stijn (11). Hoe zijn zij supporter geworden? Wie zijn hun favorieten spelers? Wat zijn hun verwachtingen voor dit seizoen?
Thaam vertelt dat hij al ruim zestig jaar supporter is van de FC. ‘Ik woonde in Grosthuizen en als voetballiefhebber ging je dan automatisch naar Volendam. Ik heb daar de gebroeders Arnold en Gerrie Mühren zien spelen, en natuurlijk goalgetter Dick Tol, bijnaam De Knoest. Maar ook Keje Molenaar, Wim Jonk en Pier Tol. Die hebben zich allemaal ontwikkeld bij Volendam en zijn daarna weggekaapt door grotere clubs. Dat is nu eenmaal het lot van Volendam.’
Volendamvirus
Thaam droeg het Volendamvirus over aan zijn zonen Thijs en Bart. ‘We zitten nu op de Jaap Jonk tribune aan de lange zijde, ter hoogte van de middellijn. Een prima plek. Fred Sinnige, een andere Westwouder, maakt ook al jaren deel uit van ons groepje. Bart woont inmiddels in Amersfoort maar komt trouw deze kant op. Drie jaar geleden kwam Stijn erbij. Zijn vriend Teike Beers gaat inmiddels ook mee.’ Stijn glundert als hij zijn naam hoort. Hij checkt regelmatig de website van zijn favoriete club en herkent elke speler moeiteloos. ‘Mirani en Robert Mühren steken er bovenuit en zijn de beste voetballers’, zegt hij met kennis van zaken.
Tactiek
Zelf voetbalt Stijn bij Woudia, in de jongens onder 12. ‘Ik ben spits geweest en middenvelder. Laatst bij een toernooi in Duitsland werd ik in de verdediging gezet. Dat vond ik ook prima. Sta ik mooi in de buurt bij mijn vriend Teike.’ Dat is een mooi bruggetje naar de tactiek van Volendamtrainer Jonk, zo blijkt. ‘Vanaf jouw nieuwe positie kun je lekker opstomen naar voren’, brengt zijn vader Thijs in. ‘Ook Wim Jonk maakt soms van een aanvaller een back. Zo’n speler heeft altijd de drang naar voren en dan zien we prachtig aanvallend voetbal.’
Handhaven
Wat zijn de verwachtingen voor komend seizoen? Thaam denkt dat zijn club zich gaat handhaven. ‘NEC, Go Ahead Eagles en Cambuur deden het eerste jaar na de promotie lekker mee. Dat moet Volendam ook lukken. We zijn niet minder dan die clubs en ook niet slechter dan RKC, Emmen of Fortuna Sittard.’ Thijs knikt instemmend. ‘Ik verwacht dat we gaan strijden om plaats 13, 14 of 15.’ En wat denkt Stijn? ‘Als het heel erg tegenzit dan komen we in de degradatiecompetitie. Maar ik hoop dat het meezit. Het allermooiste is als we meedoen in de playoffs voor Europees voetbal’, droomt hij vooruit.
Punt tegen Ajax
‘We gaan het wel zien allemaal’, stelt Thaam. ‘Als we in de Keuken Kampioen Divisie gelijk speelden tegen pak ‘m beet TOP Oss dan waren we teleurgesteld. Als we nu een punt gaan pakken tegen Ajax zijn we dolblij.’ Op zaterdag 8 oktober komt Ajax naar de Dijk en natuurlijk zijn Thaam, Thijs en Stijn dan van de partij in het Kras stadion. ‘In het nieuwe shirt van Volendam, want dat heb ik meteen besteld’, lacht Stijn.