Alleen als ie ijs- en ijskoud is, maar 30 graden kon ook

Wauw zeg…Kermis Lutjebroek 2022, het was verre van koud, maar wat was je weer mooi! Wat waren jullie allemaal weer mooi! Vanaf de eerste bezoekers tijdens de aftrap op vrijdag, tot en met de laatste nummers dinsdagnacht. Het was een grote aaneengesloten mix van feest, gezelligheid, dansen, slap ouwehoeren, goede muziek, blijde gezichten en een gezonde dosis gekkigheid. Een prachtige kermis vieren met jong en oud, daar zijn we dus best wel heel erg goed in met z’n allen.

Groot contrast
Het contrast tussen het thema en het weer kon eigenlijk niet groter. Schommelden de voorspellingen vooraf nog flink, uiteindelijk was de kermis zonovergoten. Op maandag werd zelfs de 30 graden aangetikt. Die zomerse temperatuur, gecombineerd met het thema “Après Skaats,” leverde wel wat leuke taferelen op.
Mensen met een schaatspak aan, liepen dankbaar een “wak” in om even af te koelen. Voor op straat was er een heuse blarenpost waar iedereen even kon bijkomen van de tocht der tochten. Maar er waren ook ijshockey teams, lopende “koek en (be)zopie’s,” ijsberen, dweilorkesten, Jamaica bobslee teams en Friese vlaggen. Heel veel Friese vlaggen. Van een in Kroatië vakantievierende bekende, kregen we een bericht dat ze zoveel lol hadden om de foto bij het artikel in het NHD. Op de foto zag je een heerlijk sfeerbeeld met op de achtergrond een pinguïn die een portie kibbeling stond te eten. Wat ons betreft een heel tekenend beeld voor de kermis. Er is zoveel gekkigheid en niemand kijkt er van op, iedereen doet gewoon mee en gaat enthousiast op in het feestgedruis.

Stempelkaarten
In Lutjebroek werd als alternatief de “barre(n) Elfstedentocht” gereden. Bewapend met een stempelkaart trokken vele deelnemers in de vroege ochtend ten strijde, op zoek naar de 11 barren. Van de ruim 1000 deelnemers, wist uiteindelijk ongeveer een kwart de finish te halen en de unieke “medaille” van het kermiscomité in de wacht te slepen. Met trots werden de medailles de hele avond gedragen. Toch waren de medailles niet het meest gewilde item deze kermis. Die eer ging naar de Danny’s Autopaleis bumperstickers. Danny’s inzet: “willen jullie nog een liedje?” werd door vele honderden in de zaal luidkeels beantwoord met “doe maar Danny, doe maar Danny.” Hij maakte er zó’n groot feest van, dat we hem voor volgend jaar meteen maar weer hebben vastgelegd.

Festivalterrein werd ook goed bezocht
Dit jaar hadden we voor het eerst het terrein achter Café de Paus in gebruik als soort festivalterrein. Ook voor ons zijn dit soort veranderingen natuurlijk een beetje spannend, maar gelukkig wisten jullie ook dit terrein goed te vinden. Uiteraard was er vooraan de weg ook veel gezelligheid, maar dat is ook onlosmakelijk verbonden met de kermis in ons mooie dorp. Lady Liberty, voor de gelegenheid dit keer met schaatsmuts op en stempelkaart in haar hand, zag tevreden toe hoe “it” ook daar “oan giet.”

Dankbaar
We kijken met een trots gevoel terug op weer een topkermis. Ook via deze weg willen we iedereen onwijs bedanken voor dit ongekende feest! Van het personeel tot de deelnemers van de Vrienden van Lutjebroeker Kermis Live en van het kermiscomité tot de vele artiesten. Maar vooral ook een dikke pluim voor jullie als gasten. Samen hebben jullie er weer een onvergetelijke kermis van gemaakt en daar zijn we heel dankbaar voor!
Een gezellige groet en heel graag weer tot ziens,
Nico, John en René en het