Aan de wandel in alle rust

Foto aangeleverd

Heel Nederland (en wereldwijd) is in de ban van het Corona-Virus. Iedere dag worden er weer nieuwe besluiten genomen, die maatschappelijk gezien veel impact hebben op iedereen. Sinds 17 maart 2020 zijn Leo en Lenie met Corona-wandelingen gestart voor de nodige beweging. Om zo weinig mogelijk mensen te ontmoeten gaan ze vroeg.

“We gaan om de dag, voor dag en dauw de deur uit. We ervaren dat de stilte wat met je doet. Als de vogels met hun concerten beginnen, speciaal voor ons, zo is het gevoel, dan is het genieten. We proberen altijd een zonsopgang te scoren en al lijkt het een grijze dag, toch mogen we vaak een lichtstreepje meepakken en weten dan dat de zon er niet veel later bij wil zijn.”

Pas op de plaats
Dan krijgt Lenie milde-Corona en is er pas op de plaats. “Zo voorzichtig als we met contacten naar anderen toe zijn kon dit dus toch gebeuren. Allebei binnenblijven, visite op afstand, zwaaimoment voor het raam. Dat doet goed, maar voelt heel gek. Boodschappen online doen, omdat je anderen niet langer in de winkel wilt laten lopen voor ons. Gelukkig gaat het steeds beter, al blijkt dat de smaak en reuk, brandende ogen en moeheid niet gelijk weg zijn.” Dat neemt Lenie in het ‘staartje’ van de Corona-virus mee.

Draad oppakken
“Maar we pakken de draad weer op en beginnen met een klein rondje lopen van een uur, tot we weer 20 km of meer per keer lopen. Zo gaan we eind november voor de 100ste keer op pad. Het is 2 graden en een er staat een Oostenwind 1-3. De muts kan er nu wel bij en naast de Labedissen, heb ik nu met deze kou handschoenen aan. Het is nog donker als we via de fietsbrug bij Bovenkarspel de dijk op gaan. Langs de hele kust tot aan Schellinkhout zien we grote groepen meerkoeten dobberen tegen de keien aan, uitrusten voor ze verder vliegen. Bij Schellinkhout gaan we het graspad op naar de Wijmers. Het gras is redelijk droog, geen natte voeten. Als we de Wijmers aflopen om de Blokdijk op te gaan, besluiten we om daar over het graspad te banjeren naar de Hornweg. Hier en daar zien we een blauwe reiger als een oud mannetje verkleumd in de wal staan, maar toch ook heel alert.

GPS en fotoverslag
“Op deze 100ste wandeling hebben we 28 km gelopen. Leo maakt van elke wandeling een route op de GPS, waardoor we op hele mooie wandel- en graspaden belanden, niet alleen in de buurt. Zelf mag ik graag foto’s maken van wat er op ons pad komt. Ook maak ik een verslag van de wandeling, gelardeerd met foto’s om te delen met de liefhebber.”

Lenie van Balen-Deen