Mooie cheque voor Molen De Ceres

Personeel van Lidl Bovenkarspel maakt de molenaars van de Ceres blij met een riante cheque ten behoeve van het herstel van de molen. Tekst en foto: Olga de Boer

Lidl Bovenkarspel
Molen De Ceres is in de nacht van oud- op nieuwjaar zwaar beschadigd geraakt door brand. Dat heeft indruk gemaakt bij bewoners van Bovenkarspel in het bijzonder, Stede Broec in zijn geheel en zelfs ver daarbuiten.
“In onze Lidl winkel aan de Princenhof 9 in Bovenkarspel hoorden we er veel klanten over,” vertelt bedrijfsleider Mariska. “Aan de kassa was het hét gesprek van de dag. Iedereen wilde iets doen, er werd gesproken over allerhande kleine- en grotere acties. Ook wij wilden iets doen voor het herstel van ‘onze’ molen.”
Hoe erg is het?
Waar eerst werd gesproken over een totale verwoesting bleek in de ochtend van 1 januari 2020 dat de molen de brand staande heeft overleefd. Het houtwerk staat zwartgeblakerd, maar overeind. Herbouwen, helemaal opnieuw opbouwen? Het is nog niet volledig duidelijk hoe en wat er behouden kan worden. Maar dat heel de Streek geraakt is door de brand en velen bereid zijn mee te betalen aan het herstel, is inmiddels duidelijk geworden. Diverse acties zijn in het leven geroepen om geld te verzamelen ten behoeve van de heropbouw. Er zal veel geld nodig zijn. Ook vele handen en uren van vrijwilligers!
Mooie cheque
Afgelopen maandag kon Mariska met een deel van het personeel van Lidl Bovenkarspel een hele mooie cheque overhandigen aan de molenaars. “Dat we iets wilden doen was de dag na de brand al duidelijk. De cheque die Lidl aanbiedt aan de Ceres heeft een waarde van 1000 euro en daarmee is weer een flinke stap gezet. De molenaars zijn het er over eens: “Iedere keer als we de molen er zo zwart bij zie staan worden we verdrietig. Maar als er dan weer mensen aankomen met zulke lieve bijdragen om de molen te herstellen, overheerst blijdschap. We proberen het positief te zien. De molen is inmiddels ingepakt en staat in de steigers. De eerste stapjes richting herstel en behoud worden reeds gemaakt. De molen hoort er voor heel Bovenkarspel gewoon echt bij.”